Bron:

Bouwmachines 24 maart 2017 52e Jaargang Nummer 3 Pagina 57

Tekst: René Koerhuis foto’s: Bert Jansen

GPS rover GWW

VOET AAN DE GROND
VOOR CHC NAVIGATION

De markt voor gpsmeet- en uitzetapparatuur wordt hoofdzakelijk gedomineerd door een beperkt aantal grote namen. Het Belgische Surveyour wil hier verandering in brengen met toegankelijke, betaalbare en betrouwbare oplossingen. BouwMachines sprak met het bedrijf ging op bezoek bij een klant van het eerste uur.

Grote kans dat het merk Surveyour je momenteel nog niets zegt. Vreemd is dat allerminst, want het merk van het Belgische bedrijf Greenvalley Construct BVBA timmert pas sinds oktober vorig jaar aan de weg. Nieuw op het gebied van gpsmeet- en uitzetapparatuur en ook machinebesturing is oprichter en eigenaar Alex Groenendaal echter allerminst. Hij verdiende zijn sporen onder meer als service engineer bij een importeur en fabrikant van gps-apparatuur. Tijdens zijn werk kwam Groenendaal naar eigen zeggen tot het inzicht dat bestaande apparatuur nogal eens onbereikbaar was voor veel kleine en middelgrote bedrijven, zowel op financieel als op technologisch vlak. Daarom ging hij op zoek naar een leverancier van betaalbare en begrijpelijke apparatuur.

Chinees-Zweedse combi
Het resultaat van die zoektocht is een combinatie van Chinese gps-techniek en Zweedse robuuste handhelds en tablets: CHC Navigation levert de gps-apparatuur en Handheld Group de displays. Reageer je bij het horen van Chinese technologie enigszins sceptisch, bedenk dan dat de tijd van inferieure producten al enige tijd achter ons ligt. Veel Chinese fabrikanten hebben een lange weg bewandeld zoals in het verleden de Japanners, Taiwanezen en Koreanen. Namen zoals LiuGong en Sany zijn in onze sector inmiddels ook geen onbekenden meer. Ook bij hightech gadgets en smartphones doen de Chinezen het goed met DJI (drones) en Huawei en Xiaomi smartphones. Zelfs de wannahave onder smartphones, de iPhone, wordt door Chinese fabrikanten geproduceerd.

Met de kwaliteit van de Chinese gps-apparatuur moet het dus wel goed zitten. Temeer omdat CHC Navigation volgens Groenendaal cruciale componenten inkoopt bij een van de grote gps-merken. In zijn zoektocht naar betrouwbare en gebruiksvriendelijke displays kwam Groenendaal uit bij de Zweedse Handheld Group. Wellicht ken je dat bedrijf van de robuuste Nautiz handhelds, smartphones en Algiz tablets.

Taal van de gebruiker
Een van de argumenten waar het bedrijf mee schermt, is dat het de taal van de gebruiker spreekt. Deze gebruikers zijn in sommige gevallen nieuw zijn in het wereldje van gps-meten en ‘gps-meetstokken’ en hebben geen landmeetkundige achtergrond. Zo ook Loon- en Grondverzetbedrijf H. Koenen uit Erp. Voor het uitzetten van projecten en het inmeten van percelen ten behoeve van egalisatiewerk huurde eigenaar Erik Koenen tot voor een aantal maanden eigenlijk altijd een ontwerp- en tekenbureau in. De uitvoering van het grondwerk voor die projecten doet Koenen zelf met een mobiele graafmachine voorzien van 3D-gpsbesturing. “Toen ik informeerde naar de kosten van een eigen gps-meetstok, schrok ik wel een beetje van het investeringsbedrag,” zegt Erik Koenen. “Te hoog voor een verwacht gebruik van één keer per week. Het ontwerpbureau vertelde me echter dat Alex Groenendaal ons mogelijk zou kunnen helpen aan een voordeliger systeem.” Koenen investeerde vervolgens in de GPS Pro set van Surveyour die te koop is vanaf 8.650 euro. Deze set onderscheidt zich van de goedkopere GPS Start en Start+ systemen door een CHC Navigation antenne/ontvanger (rover) die optioneel ook als gps-basisstation dient, en een Nautiz handheld met touchscreen en numeriek toetsenbord. Erik Koenen:

“Surveyour en Alex Groenendaal in het bijzonder spraken mij en mijn medewerkers aan omdat hij de taal van de gebruiker spreekt. Het systeem en de techniek wordt niet groter voorgesteld dan deze in werkelijkheid zijn. Daarnaast wordt het begrijpelijk uitgelegd, ook voor minder hoog geschoolde medewerkers. Het feit dat het (nog) een klein bedrijf is, vind ik ook prettig. De lijnen zijn kort en de opstart- en klantenservice zijn goed.

Flexibiliteit in eigen uitvoering
Koenen investeerde vooral in een eigen gps-meetstok om flexibel en snel te kunnen werken. “Het meten door het ontwerp- en tekenbureau beviel uitstekend, maar daar komt toch iets meer planning bij kijken. Nu kunnen we onze tijd zelf indelen en kan onze specialist Gerald snel ter plaatse zijn om in te meten.” Koenen verwacht mede door de goede samenwerking met het bureau niet dat hij zelf gaat ontwerpen en tekenen. “Die tijd besteed ik liever aan het aannemen van werk.” Erik Koenen: “een ander voordeel is dat de rover tevens als basisstation kan dienen voor de 3D-gps set op de graafmachine. Hierdoor hoeven we die niet langer elders te huren. En, eveneens praktisch, onze set is compatible met alle andere merken.”

Loon- en Grondverzetbedrijf H. Koenen werkt nog niet zo heel lang met de Surveyour techniek en is als een van de eerste gebruikers natuurlijk bevoorrecht qua prijs en service, maar toch heeft Erik Koenen helder op het netvlies waarom het systeem tot dusver goed bevalt. “De techniek is degelijk en de ‘opstarthulp’ en begeleiding is goed. Natuurlijk ging er in het begin wel eens iets mis, maar dat is prima opgelost. Ik vind het ook prettig dat er geen onverwachte extra kosten ten aanzien van service en dataverkeer bijkomen. Je weet direct wat je krijgt en wat je ervoor betaalt. En door het grote prijsverschil met de andere merken was de keuze voor mij niet moeilijk.”

Surveyour biedt verschillende sets aan beginnende bij GPS Start voor 5.850 euro. Via onder meer GPS Start + met rover ontvanger, loopt de prijs op tot 11.750 euro voor de meest uitgebreide set met een 10.1 inch Algiz tablet en Windows 10. Bij alle sets is een opleiding van een halve dag inbegrepen. Op de apparatuur zit standaard twee jaar garantie.

www.surveyour.eu

www.hkoenen.nl

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken