Bron:

Grond Weg WaterBouw nr 04 2017  Pagina 62 -63

Tekst: Sammy Soetaert  Foto’s: Mario Schneider

Thomas Daems: "Dankzij ons gps-systeem kunnen we exact bepalen hoeveel grond we afgraven"

T Daems met Surveyour

“Een gps-meetstok vormt de ideale opstap
naar gps-machinebesturing”

Bedrijven overwegen steeds vaker investeringen in GPS machinebesturing. Helaas beschikken ze vaak niet over de basiskennis om correcte tekeningen te maken voor deze systemen. Een spijtige zaak, want zo gaat een aanzienlijk deel van de mogelijkheden van deze technologie verloren. Een GPS meetstok kan de perfecte opstap betekenen en biedt ook vele andere voordelen.

Dankzij een gebruiksvriendelijke meetstok zoals de GPS Rover krijgen leken snel inzicht in de manier waarop ontwerpen in detail zijn opgebouwd. Door het meten en correct uitzetten met gps is de overstap naar een gps-machinebesturing niet alleen makkelijker, maar laat je ook het enorme potentieel van deze technologie kan veel beter benutten.

KOORD EN MEETLINT VERDWIJNEN
Een van de leveranciers op de markt is het jonge Kempische bedrijf Surveyour. Zaakvoerder Alex Groenendaal : “Koord en meetlint verdwijnen stilaan van de bouwwerf. De tijd van schattingen is voorbij, want de marges staan te veel onder druk. De aanschaf van een GPS meetstok is snel terug verdiend, want het aantal toepassingen is zeer divers: een kelder ontgraven gebaseerd op enkele referentielijnen, de nutsleidingen en de bijhorende huisaansluitingen vastleggen, bepalen hoeveel af te voeren materiaal er gestockeerd is of iedere grondlaag exact registreren in bestaande, ontgraven en aangevulde toestand. Dagelijks zien we steeds meer toepassingen opduiken bij onze klanten die sneller en efficiënter vorderen door gebruik te maken van onze producten. Dankzij een gps-meetstok kunnen ze slimmer te werk gaan, beter plannen op basis van nauwkeurig gemeten en berekende hoeveelheden en dus transparant factureren.”

BASISSTATIONFUNCTIE
Surveyour biedt zijn klanten toestellen van CHC Navigation aan. “We leveren betaalbare maar zeer degelijke kwaliteit”, aldus Alex Groenendaal. “Een bijkomend voordeel van onze gps-ontvangers is dat ze over een basisstation functie beschikken. Hierdoor kan je GPS Rover bijvoorbeeld inzetten om de gps-machinebesturing nauwkeuriger te laten werken. Na een stapsgewijze, op de klant afgestemde opleiding kan de gebruiker zelf opmetingen doen en tekeningen uitzetten. Later wordt hij begeleid om deze informatie doeltreffend te verwerken naar een rapport dat inzichtelijk is voor alle betrokkenen van het bouwproces.”

BETERE INSCHATTINGEN MAKEN

Een van die tevreden klanten is T Daems uit Oud-Turnhout. Dit bedrijf neemt grond- en graafwerken op zich en verzorgt eveneens het transport van afgegraven gronden. Bedrijfsleider Thomas Daems: “Een taak die wij vaak uitvoeren, is het afgraven van gronden voor kelders, funderingen en zwembaden. Een belangrijke inschatting die wij hierbij moeten maken, is de bepaling van het volume af te graven grond. Ten eerste moeten we kunnen bepalen hoeveel transport we moeten inzetten om de grond af te voeren, en ten tweede om onze prijzen op dat volume te baseren. Vroeger gebeurde deze taak met de rolmeter. Het spreekt voor zich dat de nauwkeurigheid daarvan te wensen overliet. Als er meer grond afgegraven werd dan verwacht, liep het transport in het honderd en hadden we meer werkuren nodig dan begroot. Daarom was ik al een tijd op zoek naar een betaalbaar gps-systeem. Surveyour stelde ons de GPS Pro voor. De combinatie van prijs, gebruiksgemak en de professionele begeleiding van het bedrijf zorgde dat we hun systeem aanschaften. ”  Terecht, want we werken nu veel efficiënter. Mijn broer Zander leidt de graafwerken, en hij kan niet meer zonder. Dankzij de nauwkeurigheid van het systeem kunnen we onze werkzaamheden beter afstemmen op het transport. Dat bespaart ons veel tijd en geld. De aanschaf van het systeem betaalt zich dus zeer snel terug, ook al omdat de investeringskost beperkt is.”

www.surveyour.eu
www.t-daems.be

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Aktie GPS roverCAS-VOS aan het werk met Surveyour GPS Rover